zaterdag 8 januari 2011

Rood merklapje

Op een van mijn zoektochten deze week voor 'nieuwe' brocante voor mijn webwinkel, kwam ik dit rode merklapje tegen. Het lag er zomaar ineens.... vlak voor mijn neus, in een druk bezochte zaak, en ik was helemaal verbaasd dat het er nog lag. Zoveel mensen die er al voorbij gelopen waren... Dus hij was voor mij! Een lapje uit 1927 waar iemand op een lagere school heel ijverig haar borduursteekjes op had geoefend.


Eerst dacht ik dat dat meisje het alfabet nog niet zo goed kende, maar ik las op de weblog van Berthi dat er een bepaalde volgorde in het aanleren van de steekjes was: nl. eerst wat oefenrandjes. Als dat goed ging vervolgens de 'stokletters' zoals I, H, M, N, J, L, T, F, E, P, R, K, D. Daarna de schuine letters: A, V, W, X, Y, Z. De ronde letters waren blijkbaar het moeilijkst: U, C, G, O, Q, S. En tenslotte de cijfers.
In dit geval had het meisje wat moeite met de S geloof ik, die staat steeds in spiegelbeeld!

De merklapjes waren oefenlapjes om later je linnengoed te kunnen 'merken', zodat je je eigen linnengoed kon herkennen op de bleek waar het na het wassen te drogen lag, samen met de was van de buurt.

Met deze achtergrondinformatie bekijk je het lapje met andere ogen.
Ook weer wat geleerd!

Fijn weekend, Jolanda

11 opmerkingen:

Miranda zei

Wat een mooie vondst en wat een leuke achtergrondinformatie!

Fijn weekend,
Miranda

De Lorelei Brocante. zei

Hoi Yolanda,
Leuk zeg zo,n lap,ik ben niet stokoud of zo maar eehh ik heb vroeger ook nog zo,n soort lapjegemaakt,en ik moet eerlijk zeggen,het maken ervan was niet echt mijn ding haha..
Nu vind ik ze wel heel erg leuk.

Fijne avond nog.
Groetjes
Dicky Marie.

Stina zei

wat een lief merklapje!!

fijn weekend groet Stina

Alle mooie dingen zei

ik heb ook zo'n lapje ooit gemaakt..maar ik kan me niet herinneren dat de volgorde anders was als a,b etc.
Ik vond het leuk om te lezen
groetjes
Anita
http://alle-mooie-dingen.blogspot.com

Petra zei

leuk zo'n merklapje! ik wist dat idd ook niet. Groetjes, Petra

Heleen zei

Wat een leuk merklapje, ik heb ook een paar van deze lapjes, o.a. van mijn schoonmoeder. Wil je me laten weten wanneer deze in de webwinkel komt, ik zou hem heel graag willen kopen,
groetjes,
Heleen

Thuis bij Tjits zei

weer wat geleerd, erg leuk!!

lieve groet, Tjitske

Romkje zei

Wat een mooie vangst ,daar krijg je dan spomntaan hartkloppingen van .....voor mij voor mij voor mij denk je dan hahaha.

groetjes Romkje.

Yn'e Steeg zei

Dat mensen zo iets weg doen vind ik al heel vreemd,en dat ze er dan ook nog aan voorbij lopen..
Maar wij hebben gelukkig wel oog voor zoiets moois.

Jantsje

Door Jolanda zei

Wat een prachtvondst!
Heb hier een schaal vol oude merklapjes, de oudste uit 1880 meende ik, zo mooi, en zo jammer dat het echte handwerk bijna helemaal van de basisschool is verdwenen.
Kan toch ook in een modern bruikbaar jasje, want het zelf doen, geduld (leren) te hebben en creatief ontdekken is toch iets waardevols!

ADRIANE zei

Dat is een mooie vondst!! Zelf begrijp ik ook niet dat mensen ze weg doen. Ik heb er eentje van mijn grootmoeder, ook in roodwerk, ze heeft het gemaakt in 1902 als 12-jarig meisje.
Sinds kort ben ik begonnen deze lapjes te verzamelen omdat de verhalen er achter, ook al zal ik ze nooit kennen, mij intrigeren.